REUS SENSE AIGUA Dia mundial de l’aigua

Sou conscients que a Reus fa uns quants anys teníem restringit l’ús d’aigua? Concretament, només es podia fer servir dues hores al dia, una al matí i l’altra a la tarda. Voldríeu que es tornés a repetir? Si seguim així, ho aconseguirem, i per això hem de ser conscients de tots els nostres actes per no tornar al passat!

Pantà de Siurana

Durant els anys 70, va haver-hi una situació d’escassetat d’aigua a Reus, que va portar a la implementació de mesures de restricció d’aigua. En particular, durant l’estiu de 1978, es va produir una gran sequera a la zona i es van imposar diverses mesures. Principalment, limitaven l’ús d’aigua per a fins no essencials, com ara regar jardins i netejar voreres. També es van establir limitacions per als sectors comercials i industrials que utilitzaven molta aigua i els ciutadans van ser instats a fer servir l’aigua de manera responsable per garantir que els recursos hídrics duressin durant la sequera. Així doncs, la primera restricció d’aigua a la ciutat de Reus es va produir l’any 1978 i l’última vegada va ser l’any 2008. 

Actualment, l’aigua que utilitzem a les nostres llars prové, principalment, del Pantà de Siurana, del de Riudecanyes i del de l’Ebre. Tanmateix, s’ha observat que la seva capacitat ha disminuït en els últims anys, a causa de la situació de sequera que estem vivint. El cas més greu és del Pantà de Siurana, que el 2019 es trobava al 26% de la seva capacitat i ara tan sols està al 7%. Això ens afecta greument, als ciutadans, i per fer-hi front és essencial que s’estalviï l’aigua; ara per ara, és la mesura més pràctica i eficient que podem aplicar tots des de casa nostra. 

A continuació us deixarem un petit llistat de maneres d’estalviar aigua: 

7 Maneres d’estalviar aigua ?

  1. Tanca l’aixeta quan t’ensabonis les mans (amb l’aixeta oberta es gasten 5 L) i quan et rentes les dents (amb l’aixeta oberta s’arriben a gastar 16 L). ?
  2. Recull l’aigua freda que surt abans de dutxar-te per utilitzar-la per rentar la roba o tirar la cadena del vàter. ?
  3. Quan plogui molt, aprofita l’aigua per regar les teves plantetes! I si pots, rega-les al matí o a la nit: L’aigua s’evapora més ràpidament durant les hores del migdia. ?
  4. Procura dutxar-te en lloc d’omplir la banyera, ja que l’aigua d’una banyera és equivalent a 6 dutxes. ?
  5. Instal·la aeradors, molt útils per reduir el flux d’aigua.?
  6. Comprova que les aixetes i els vàters no tinguin fuites perquè no perdin aigua. ?
  7. Utilitza una palangana per rentar els plats i així no llençar l’aigua. ??

Text elaborat per l’alumnat de Reptes de Biologia i Geologia de 1 Batxillerat (3r trimestre)

Per a visualitzar la `problemàtica i conscienciar a l’alumnat i professorat del centre sobre la importància d’estalviar aigua, els alumnes de la Optativa d’Escola Verda han elaborat el següent cartell:

I també hem escrit missatges als miralls dels lavabos de l’institut.

Entre tots podem!